HBO Toegepaste Psychologie

Geplaatst door op juli 2nd, 2012 | 0 reacties »

Psychologie is op de universiteit altijd een erg populaire studie. Sinds de komst van de opleiding Toegepaste Psychologie voor het HBO, wint deze variant ook steeds meer aan populariteit. De vooruitzichten op een baan zijn goed en ook de salarissen liggen op een goed niveau. In Nederland afgestudeerde hbo-psychologen krijgen de titel ‘toegepast psycholoog’ ook wel de Bachelor of Applied Psychology genoemd. Aangezien de HBO Toegepaste Psychologie opleiding nog vrij jong is, zijn er nog niet zoveel gediplomeerde toegepaste psychologen.

Bij psychologie staat, logisch, de psyche van de mens centraal, waarom gedragen we ons zoals we ons gedragen, maar belangrijker hoe en door wie of wat is dit te beïnvloeden. Verschillende psychologievakken komen aan bod zoals: sociale, ontwikkelings- en arbeidspsychologie. Lees meer over de vakken HBO Toegepaste Psychologie.

De opleiding HBO Toegepaste Psychologie is te volgen aan:

En bij de particuliere onderwijsinstanties:

  • Saxion Next
  • LOI
  • NTI

De studie HBO Toegepaste Psychologie bestaat uit een propedeuse van 1 jaar en een hoofdfase van 3 jaar. Na de propedeuse leg je je steeds meer toe op één aspect van toegepaste psychologie. De specialisaties verschillen per hogeschool, maar hulpverlenende en arbeidsgerelateerde specialisaties zijn bij iedere hogeschool mogelijk. Zo onderscheidt de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zich bijvoorbeeld met grootstedelijke thema’s als diversiteit, criminaliteit, participatie en eenzaamheid. Ook zul je door middel van stages, de theorie direct in de praktijk toe kunnen passen, kijk hier voor meer informatie over stage toegepaste psychologie.

Na afronding van de voltijdopleiding HBO Toegepaste Psychologie kun je je begeven op diverse werkterreinen, variërend van consumentengedrag en agressie tot werkstress en relatieproblemen. Ga naar vacatures toegepaste psychologie om een idee te krijgen van de verschillende werkterreinen. Bij beroepen als ‘toegepast psycholoog’ kun je denken aan; loopbaanadviseur, coach, welzijnswerker, trainer of hulpverlener, vaak bij maatschappelijke organisaties of bij de overheid.

HBO Toegepaste Psychologie Deeltijd »