Stage Toegepaste Psychologie

Geplaatst door op juli 9th, 2012 | 3 reacties »

Alles over de inhoud en stage toegepaste psychologie. De studie HBO Toegepaste Psychologie bestaat uit een propedeuse van 1 jaar en een hoofdfase van 3 jaar. Na de propedeuse leg je je steeds meer toe op één aspect van toegepaste psychologie. Tijdens de verschillende stages functioneer je als junior Toegepast Psycholoog en zul je kennis maken met de verschillende werkvelden. Tevens krijg je hierdoor een goed beeld van de dagelijkse werkzaamheden binnen jouw stagebedrijf. Door middel van de stages pas je de theorie direct in de praktijk toe en werk je mee in de beroepspraktijk.

Tijdens de stage toegepaste psychologie kun je je eenvoudig oriënteren op je toekomstige vak als toegepast psycholoog en werk je ondertussen aan je beroepscompetenties en persoonlijke doelstellingen. Vaak is het zo dat je tijdens een stage toegepaste psychologie jezelf goed leert kennen en achterhaalt wat je persoonlijke sterke en zwakke punten zijn en wat je wel en niet leuk vind aan het vak.

Het verschilt per Hogeschool hoeveel en wanneer je stageperiodes zult hebben. Ook kun je ervoor kiezen om een stage toegepaste psychologie buitenland te doen, je dient hiervoor zelf een geschikte stageplek in het buitenland te zoeken. Wel is het zo dat voor een buitenlandse stage dezelfde toelatingseisen en criteria gelden als die voor een stage in Nederland.

Bij een geschikte stageplek kun je denken aan, commerciële, maatschappelijke of overheids bedrijven met werkvelden die bij de opleiding toegepaste psychologie centraal staan als:

  • Consument en Maatschappij
  • Onderwijs en Ontwikkeling
  • Arbeid en Organisatie
  • Gezondheid en Zorg

Zo kun je bij een stageopdracht toegepaste psychologie denken aan:

  • Hoe ontwikkel je een voorlichtingscampagne tegen pesten?
  • Hoe zorg je ervoor dat je bij een sollicitatie assessment de juiste sollicitant op de juiste functie krijgt?
  • Hoe help je iemand die een burn-out heeft gehad weer op weg op de arbeidsmarkt?
  • Hoe kun je het beste kinderen begeleiden met huiswerk?
  • Hoe speel je in op consumentengedrag bij een reclamecampagne?
  • Hoe leer je mensen met hun angsten om te gaan?

Na de verschillende stage toegepaste psychologie volgt in het 4de jaar het afstudeerproject, dit project voer je uit in een werkveld waarbij jouw grootste interesse ligt. Het werkveld van de toegepast psycholoog is erg breed, zo zul je inzetbaar zijn in uiteenlopende beroepen. Wel is het zo dat je in al deze functies ten alle tijden met mensen zult werken waarbij het menselijke gedrag centraal staat. Welk werktveld je ook kiest, uiteindelijk zul je nauw samenwerken met alle andere disciplines.

Ga naar vacatures toegepaste psychologie om een idee te krijgen van de verschillende beroepen, je kunt hierbij denken aan; loopbaanadviseur, coach, welzijnswerker, trainer of hulpverlener, vaak bij maatschappelijke organisaties of bij de overheid.

« Toegepaste Psychologie HvA
Vacature Toegepaste Psychologie »