Toegepaste Psychologie

Geplaatst door op juli 23rd, 2012 | 0 reacties »

Over toegepaste psychologie… Ben je nieuwsgierig naar het gedrag, de gedachten en de gevoelens van mensen? Wil je ontdekken hoe gedrag en attitudes op een deskundige manier kunnen worden onderzocht en hoe deze via coaching beïnvloedt en veranderd kunnen worden? Heb je interesse om mensen of groepen op een professionele manier te begeleiden, te adviseren of te trainen? Bekijk dan eens wat de opleiding hbo toegepaste psychologie jou te bieden heeft.

Als jij dit boeiende werk graag wilt doen in bijvoorbeeld de hulpverlening, zorg, het onderwijs of op een HRM-afdeling van een bedrijf, dan is toegepaste psychologie echt wat voor jou! Vragen waartegen je tijdens de opleiding en/of stage toegepaste psychologie kunt aanlopen zijn:

  • Hoe ontwikkel je een voorlichtingscampagne tegen pesten?
  • Hoe zorg je ervoor dat je bij een sollicitatie assessment de juiste sollicitant op de juiste functie krijgt?
  • Hoe help je iemand die een burn-out heeft gehad weer op weg op de arbeidsmarkt?
  • Hoe kun je het beste kinderen begeleiden met huiswerk?
  • Hoe speel je in op consumentengedrag bij een reclamecampagne?
  • Hoe leer je mensen met hun angsten om te gaan?
  • Hoe begeleid je iemand die ernstige concentratieproblemen heeft op zijn werk?

Het is dus niet alleen het onderzoeken, de nadruk ligt juist op het leren van praktische beroepsvaardigheden die je later meteen kunt toepassen in je werk. Zo wordt er meer aandacht gegeven aan de vaardigheden die je in de praktijk kunt toepassen, zoals niet het bedenken van behandelplannen maar het tot uitvoering brengen van die behandelplannen. Zo leer je hoe je mensen moet voorlichten, adviseren, coachen en trainen.

Maar ook de theorie komt uitgebreid aan bod, zo leer je over psychologische ziektebeelden en gedragsafwijkingen waardoor je bijvoorbeeld ook slachtoffers met bijvoorbeeld angsten of verslavingen kunt begeleiden.

Tip: Denk je dat het beroep toegepast psycholoog helemaal op jouw van toepassing is? Neem dan alvast eens een kijkje bij de vacature toegepaste psychologie, dan weet je hoe jouw toekomstige werkgebied er uit zou kunnen zien!

 

« Vacature Toegepaste Psychologie